Hajtanácsadás, problémás fejbőr kezelése

Mi az a fejbőrvizsgálat? Kinek van rá szüksége?

A fejbőrvizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, melynek során egy számítógéppel összekötött nagyítós kamerával megvizsgáljuk az Ön fejbőrét és a hajhagymáinak állapotát. A vizsgálat során sok esetben néhány hajszál gyökerét is megvizsgáljuk, ehhez néhány szálat el kell távolítani a fejbőrből.  A monitoron Ön is láthatja a felvételeket, így pontos képet kaphat arról, hogyan néz ki a hajas fejbőre microkamerával vizsgálva.

Erre a kamerára ezért van szükség, mert sok esetben szabad szemmel nem látható problémát találunk (pl. gyulladások a hajhagymák körül), melynek nincs különösebb tünete, mégis hajhullást, vagy viszketést okoz. A súlyosabb, pl. korpás vagy kiütéses tünetek esetében a szakember megbizonyosodhat arról, hogy egy egyszerűbb száraz korpával, korpás seborrheával, vagy egyéb tünettel állunk –e szemben. Nem mindegy, hogy az egyes tüneteket milyen készítményekkel kezeljük, illetve súlyos esetben a fodrász-hajszakértő köteles a vendégének jelezni, hogy tüneteivel inkább bőrgyógyász szakorvoshoz kellene fordulnia.

Továbbá, a hajhullás / kopaszodás probléma kezelésekor a legfontosabb, amit vizsgálunk, hogy vannak –e még növekedésre serkenthető hajhagymák. Ha a felvételeken azt látjuk, hogy sok kis „üres” papilla található a fejbőrön, akkor az azt jelentheti, hogy a hajritkulás/kopaszodás eredményesen kezelhető a különböző hajnövekedést serkentő szérumokkal. Ha azonban azt a képet kapjuk, hogy a papillák beszűkültek, vagy teljesen el is tűntek, akkor azon a területen semmilyen eljárással nem generálható hajnövekedés – kivéve természetesen a hajátültetést.

Kinek van szüksége fejbőrvizsgálatra?

Annak, aki a következő tünetek bármelyikét tapasztalja:

  • égő, viszkető fejbőr
  • korpás fejbőr
  • fokozott hajhullás
  • foltos/területi hajritkulás, kopaszodás
  • kiütések, bőrelváltozások a fejbőrön vagy a hajkontúrnál
  • bármilyen, korábban nem tapasztalt elváltozás a fejbőr-, vagy a haj minőségét illetően

Emellett természetesen minden kedves vendéget szeretettel várunk egy microkamerás vizsgálatra, aki kíváncsi a fejbőréről készült felvételekre, és hajhagymáinak állapotára.

Előtte-utána microkamerás felvétel egy régóta korpás seborrheával küzdő vendégről, akiről a kezelés előtt, és utána 2 héttel készítettünk felvételeket.

Microkamerás felvétel a kezelés előtt (korpás seborrhea)

Microkamerás felvétel a kezelés előtt (korpás seborrhea)

Microkamerás felvétel a kezelés után 2 héttel

Microkamerás felvétel a kezelés után 2 héttel

A hajhullásról

Fontos tudni, hogy a hajhullásnak van egy úgnevezett természetes mértéke, sőt ciklikussága. A hajunk 1-3%-a mindig éppen „hullásban” van, ez egy természetes biológiai folyamat.

Emellett az is normális, ha pl. évszakváltozáskor intenzívebb kicsit a hajhullás. Szervezetünk alkalmazkodik a környezethez, valamint hatással van rá az immunrendszerünkre is ható vitaminhiány, allergia, stressz, stb. Az ilyen jellegű hajhullás mértéke is csökkenthető – egyfelől vitaminpótlással, másfelől olyan hajápoló készítményekkel, melyek a fejbőrön vérbőséget okoznak és egyúttal tápanyagokat juttatnak a hajhagymákba.

A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és hiányzik a normál újrakinövés. Minden esetben, amikor egy túlzott mértékű hajhullást látunk, egy megfelelő kezeléssel beavatkozunk olymódon, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást.

A hajhullás elleni kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha kettős hatása van:

– Megfékezi a hajhullást
– Elősegíti a normál haj újrakinövését

Ha naponta 60-80 hajszálnál több hullik ki, hajhullásról, „alopeciáról” beszélünk.
A hajhullás lehet foltos, szétszórt, azaz diffúz, valamint hormonális eredetű, azaz androgén. Mindhárom maradandó kopaszodáshoz vezet akkor ha a tüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a működése egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás és következményeként átmeneti kopaszság alakulhat ki.

megritkult, majd kezelt haj

Sokszor azt hallom a vendégeimtől, hogy a hajhullás mértéke nem számottevő, viszont egyszer csak azt veszik észre, hogy hajuk minősége megváltozott, kicsit kevesebb lett, esetleg a halántéknál szemmel látható a ritkulás is. Ennek a jelenségnek is lehet egy egyszerű vitaminhiány az oka, a probléma a legtöbb esetben egyszerűen megoldható. Érdemes az ilyen tüneteket is kamerával megvizsgálni.

Speciális esetek: kemoterápia utáni hajhullás
A kemoterápia során ún. citosztatikumokat alkalmaznak. A citosztatikumok elpusztítják a kifejezetten gyorsan növekvő és sűrűn osztódó sejteket, ilyenek a daganatos sejtek is. Azonban ilyenkor nem csak a beteg, hanem az egészséges sejteket is megtámadja. Ennek következménye a hajhullás. A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés elötti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől. A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sűrűbb lesz a haj mint volt. Egyes hajnövekedést serkentő termékekkel felgyorsítható a folyamat, az új haj erősebb, egészségesebb lehet, mint korábban volt.

Ha Ön bármelyik tünenet tapasztalja önmagán, vagy csak egyszerűen szívesen tanulmányozná fejbőrének állapotát egy speciális kamera segítségével, látogasson el üzletünkbe, kérjen időpontot! A vizsgálat ingyenes, és fejbőrápolási tanácsadással párosul.

Szeretettel várjuk!

Gyovai Ildikó, fodrász, hajszakértő

30/856-7340

 

 

Comments are closed.